Lubię mieć
świeże zioła pod ręką. Na moim balkonie nie tylko mam zioła, ale i eksperymentuję z niektórymi
warzywami.
Ogródek mój zaczynam kiedy tylko zobaczę
cebulę wypuszczającą zielone pędy. Można ją znaleźć na ryneczkach warzywnych, w marketach raczej nie, bo w nich cebula jest przechowywana w chłodni. Wsadzam cebule do doniczki z ziemią i za chwilę mam
świeży szczypiorek do jajecznicy i kanapek. Kiedy robi się cieplej wystawiam na balkon i mam szczypior aż do lata, kiedy to cebula zacznie kwitnąć.
Kupuję jak tylko się pojawią
drobny szczypiorek i pietruszkę ale nie te z marketów, one żywot mają krótki lecz te na rynku lub w sklepach ogrodniczych. Rosną do jesieni i mam je zawsze pod ręką. Jesienią wstawiam do domu, ale nie zawsze przeżyją do wiosny.
W zeszłym roku zrobiłam eksperyment z
sałatą. Kupiłam małe sadzonki na rynku, było ich z 10 sztuk za 3 złote. Posadziłam w większej, płaskiej doniczce i miałam świeżą sałatę aż do lata kiedy zaczęła wyrastać. Obrywałam zewnętrzne listki tyle, ile potrzebowałam, a reszta rosła.
Od wielu lat naczelne miejsce na moim balkonie ma
poziomka. Owocuje aż do listopada. Duże, słodkie owoce i jest ich bardzo dużo. Bardzo ładnie przezimuje na balkonie bez specjalnego zabezpieczania. Przetworów z takiej ilości nie zrobimy, ale na pewno kilka sztuk dziennie zjemy.
Z kolei
truskawka zwisająca owocuje od wiosny do jesieni raz lepiej, raz gorzej, ale znacznie słabiej niż poziomka. Jest mniej słodka i gorzej znosi zimę, potem wiosną długo dochodzi do siebie. Lepiej jest co roku kupić nową roślinę.
Mięta posadzona w dużym pojemniku pod bzem, też zimuje nie zabezpieczona bez problemu. Od wiosny mocno rośnie i nie zabraknie jej
do drinków czy herbaty przez cały sezon. Jak mam niespodziewanych gości to woda z cytryną i gałązką świeżej mięty zawsze mnie ratowała latem. Gdybym miała więcej miejsca posadziłabym miętę cytrynową, czekoladową albo pomarańczową…smakowych gatunków mięty jest dużo do wyboru.
Mięta i tymianek są posadzone między kwiatami i trawami w dużym pojemniku i nie tylko mam pod ręką zioła, ale też ładnie wygląda z nimi kompozycja roślinna.
Pomidorki koktajlowe lubię bo mają dużo małych pomidorków, ale często liście rośliny szybko żółkną, wtedy je przycinam.Pomidorki długą mogą być na roślinie, dojrzewają stopniowo.
Bazylia nie lubi bezpośredniego słońca. U mnie w cieniu rośnie przez całą wiosnę i lato. Do pomidorów jest nie zastąpiona.
Tu są domowe porady,
seria „ zrób to sam”, pomysły na robótki ręczne i upiększenie mieszkań. A także
pomysły na prezenty urodzinowe czy świąteczne oraz dobre przepisy na kosmetyki domowej
roboty.