Sól pokrzywowa - ususzoną pokrzywę przetrzeć przez sitko i wymieszać z solą- źródło żelaza i krzemionki przez cały rok
Placki z pokrzywy - kiedy wyciskam sok z pokrzywy w sokowirówce, zmielone resztki pokrzywy wykorzystuję do placków, dodaję siemię lniane, jajko i trochę mąki i smażę placki, Przepyszne z jogurtem.
Pesto z pokrzywy - wcześniej przelaną wrzątkiem pokrzywę blenduję ze słonecznikiem i czosnkiem, dodaję sok z limonki, sól, pieprz i oliwę. Można dodać starty żółty ser.
Pyszne do makaronów i do chleba :)
Można w lodówce trzymać kilka dni. Wierzch zalewamy oliwą by pesto nie ściemniało.
Pokrzywowe kluski mają piękny zielony kolor. Szklankę posiekanej pokrzywy mieszamy z 1 szkl. mąką, 1 jajkiem, solą i łyżka roztopionego masła do uzyskania jednolitej konsystencji. Robimy jak leniwe i gotujemy w wodzie z solą.
Albo inny przepis 150 g twarogu, 1 jajko, 6 łyżek mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Można też zrobić pokrzywowe kluski śląskie,
Naleśniki z pokrzywą - pokrzywę przyrządzamy dokładnie tak jak szpinak, ale najpierw parzymy wrzątkiem, żeby nie parzyła, kroimy i smażymy na oliwie z roztartym czosnkiem, solą i trochę mleka.
Smarujemy naleśniki, zwijamy i podajemy z jogurtem :) można też zrobić krokiety, panierując naleśniki w jajku i bułce tartej.
Jajecznica z pokrzywą lub omlet.
Pokrzywę można też dodać do kotletów mielonych, pyszna też będzie rolada schabowa z pokrzywą w środku.
A jeśli na słodko to racuchy z pokrzywą. Do ciasta na racuchy mleko, mąka, cukier, proszek do pieczenia dodajemy posiekaną pokrzywę.
Miód pokrzywowy -1 szkl. soku z pokrzywy i 3 szkl. miodu płynnego podgrzać i wymieszać. przelać do słoiczków i trzymać w lodówce. Ma ważność 2 lata. Stosować 3 x po łyżeczce szczególnie zimą.
Później pojawia się podagrycznik , który usuwa kwas moczowy z organizmu, zapobiegając kamicy nerkowej i odkładaniu się soli kwasu moczowego w stawach. Więcej na temat zalet podagrycznika tutaj
Tak jak z pokrzywy, robię z niego też pesto albo dodaję do jajecznicy czy omletu. Albo jajka sadzone na chwastach.
Pyszny jest makaron z podagrycznikiem. Najpierw kroję chwasty, podsmażam na oleju z czosnkiem, imbirem, miodem, na koniec doprawiam cytryną i mieszam z makaronem.
Bluszczyk kurdybanek używam jak skończy mi się pietruszka. Zwany był przecież "pietruszką żołnierzy". link tutaj
Pyszny jest z nim twarożek do kanapek. No i te jadalne fioletowe kwiatki :)
Sałatka z mniszka lekarskiego, a mniszek odtruwa wątrobę. Na talerz kładziemy porwane na kawałki liście mniszka, jajko pokrojone w ósemki, upieczony boczek i kawałki mozzarelli, polewamy sosem vinegret.
Do picia pyszna lemoniada z kwiatów bzu czarnego - Kwiaty z plasterkami cytryny wkładamy do słoika i zalewamy wodą z cukrem w proporcji 1 kg cukru na 1 l wody. Odstawiamy na tydzień. Syrop rozcieńczony z wodą jest przepyszny. Można go też dodawać do herbaty.
Kwiaty bzu czarnego zwiększają odporność organizmu.
Jest tak dobry, że rzadko dotrwa do zimy ile bym go nie zrobiła.
Kiedy pojawia się babka zarówno wąskolistna jak i lancetowata, obtaczam je w cieście naleśnikowym.
Z cukrem z cynamonem są wyborne.
Babka lancetowata jest bardziej delikatna i ma mniej włókien.
Szczawik zajęczy zawiera bardzo dużo wit C i rutyny a jego listkowe koniczynki cudnie wyglądają na kanapkach. Znakomity też do sałatek. Szczawik przesadzam sobie z łąki do doniczki z pietruszką, by mieć go pod ręką.
Szybki chłodnik na lato- posłodzony jogurt z kawałkami gotowanych buraków a do tego szczawik.
Będę dopisywała w miarę jak chwasty będą się pojawiać :)
Książka z przepisami ale chwasty są tu bardziej jako dodatek lub przyprawa.
Na You Tube jest mnóstwo filmików z ciekawymi daniami z chwastów- zachęcam :)